Πέθανε ο σκηνοθέτης της ψυχής
Ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν απεβίωσε «ήρεμα και γαλήνια»
σε ηλικία 89 ετών.
Δευτέρα, 30.07.07
Αλληλοσπαρασσόμενα ζευγάρια, μονομαχίες με τον θάνατο, η απουσία του Θεού αλλά και η μαγεία της ζωής: ο σουηδός μετρ του σινεμά Ινγκμαρ Μπέργκμαν δημιούργησε ένα έργο μεγάλου συναισθηματικού πλούτου, φέρνοντας στο φως το τραγικό της ανθρώπινης ύπαρξης. Στη διεθνή σκηνή αναγνωρίσθηκε από τη δεκαετία του '50 (Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύκτας - 1955, Η Εβδομη Σφραγίδα - 1956, Αγριες Φράουλες - 1957), αλλά στη πατρίδα του μόνο στο τέλος της ζωής του.
Ο Ερνστ Ινγκμαρ Μπέργκμαν γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα. Γιος πάστορα, δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, έλαβε αυστηρή και ασκητική ανατροφή από την οποία προσπαθούσε αδιάκοπα να απελευθερωθεί. Τα παιδικά του χρόνια, τα οποία χαρακτήριζε "οδυνηρά και περιπεπλεγμένα", τον σημάδεψαν βαθιά και άφησαν τα ίχνη τους στο έργο του που περιστρέφεται γύρω από στιγμές κρίσης.
"Το να κάνω ταινίες είναι για μένα ένστικτο, μια ανάγκη όπως αυτές που προέρχονται από την πείνα, την δίψα, τον έρωτα". Το σινεμά γίνεται θρησκεία για τον Μπέργκμαν που αρχίζει την κινηματογραφική του καριέρα, παράλληλα με τη θεατρική, το 1945 με την ταινία "Κρίση". Γύρισε περισσότερες από πενήντα ταινίες, ανάμεσά τους "Κραυγές και Ψίθυροι" - 1972, "Σκηνές από ένα Γάμο"- 1974 και "Φθινοπωρινή Σονάτα" - 1978.
Το 1976 εγκαταστάθηκε στη Γερμανία για φορολογικούς λόγους, όπου δημιούργησε "Το Αυγό του Φιδιού", μια ταινία για την άνοδο του ναζισμού. Αργότερα επέστρεψε στη Σουηδία και το 1982 γύρισε το "Φάνι και Αλέξανδρος", το μεγαλοπρεπές έργο-διαθήκη για την παιδική του ηλικία και για το πάθος του για το θέαμα, που τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία Οσκαρ.
Το 2003 πήρε και πάλι θέση πίσω από την κάμερα για να γυρίσει το "Σάραμπαντ" για τη σουηδική τηλεόραση, που προβλήθηκε στη συνέχεια στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μετά το θάνατο της τελευταίας του συζύγου, της Ινγκριντ Μπέργκμαν το 1995, ο Μπέργκμαν έμενε μόνος το μεγαλύτερο διάστημα στο νησί Φουρέ στη Βαλτική, που χρησίμευσε ως ντεκόρ σε πολλές ταινίες του.
Τιμημένος με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων της Σουηδίας, ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν αποκάλυψε στοιχεία της ιδιωτικής και της επαγγελματικής του ζωής στα βιβλία του "Laterna Magica", "Εικόνες" και "Τα Παιδιά της Κυριακής", που έγινε ταινία από τον γιό του Ντάνιελ.
Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε εννέα παιδιά. Πέθανε "ήρεμα και γαλήνια", σύμφωνα με την αδελφή του Εβα Μπέργκμαν, η οποία δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία του θανάτου.
may the force be with you