14.7.07

Αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα (;)





ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ




Διάταγμα αναστολής της ρωσικής συμμετοχής στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η εν λόγω συνθήκη (CFE) αφορά τον περιορισμό της ανάπτυξης των οπλικών συστημάτων.


Το διάταγμα αφορά "την αναστολή της εφαρμογής από την Ομοσπονδία της Ρωσίας της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και τις διεθνείς συμφωνίες που απορρέουν από αυτήν", διευκρίνισε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.


Με την υπογραφή του διατάγματος αναστέλλεται η τήρηση από τη Ρωσία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία περιορίζεται ο αριθμός των βαρέων όπλων μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και της Οροσειράς των Ουραλίων.


Η συνθήκη αυτή θέτει ένα μέγιστο όριο στην ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεων και των συμβατικών εξοπλισμών των δύο πρώην μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου και προβλέπει μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης (ανακοίνωση μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων) και διαφάνεια (αμοιβαίες επιθεωρήσεις).


Η Ρωσία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από τη συνθήκη αυτή, κατηγορώντας τη Δύση ότι δεν επικυρώνει την τροποποίηση της συνθήκης που υπογράφηκε το 1999 για τη νέα μεταψυχροπολεμική κατάσταση.

Τη μεγάλη του ανησυχία εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. "Η συνθήκη FCE είναι και παραμένει ένα βασικό στοιχείο του διεθνούς αφοπλισμού. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ανησυχία την ανακοίνωση της Μόσχας", τόνισε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής.

Δυσαρέσκεια επικρατεί και στο ΝΑΤΟ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της συμμαχίας.

πηγή: Α.Π.Ε.


may the force be with you

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: