Αbsinthe...το πικρόγλυκο δηλητήριο των καλλιτεχνών
Labels:
ART,
CULT,
PHARMACEUTICALS
Γυρίζοντας από μια έκθεση αφίσας, στο Θησείο, θεώρησα υποχρέωση μου να πιω και ‘γω ένα Absinthe.
Πιο κάτω αφίσες και άλλα διάφορα για το δηλητήριο των καλλιτεχνών, την πράσινη νεράιδα, που σε μια στιγμή γίνετε ξωτικό κακόβουλο και θανατερό!!!
Πιο κάτω αφίσες και άλλα διάφορα για το δηλητήριο των καλλιτεχνών, την πράσινη νεράιδα, που σε μια στιγμή γίνετε ξωτικό κακόβουλο και θανατερό!!!
(Absinthe) Αψέντι
Ετυμολογία
αψέντι < γαλλική, absinth(e) + -ι < λατινική, absinthium < αρχαία ελληνική, ἀψίνθιον (ἄψινθος) (αντιδάνειο)
Ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (55-75% Vol) με πράσινο σμαραγδί χρώμα, το οποίο μετατρέπεται σε λευκό ομιχλώδες όταν αναμιγνύεται με νερό. Είναι απόσταγμα διαφόρων βοτάνων αλλά κυρίως του ARTEMISIA ABSINTHIUM, το οποίο είναι η κύρια πηγή της αμφιλεγόμενης ουσίας θυϊόνη.
Ετυμολογία
αψέντι < γαλλική, absinth(e) + -ι < λατινική, absinthium < αρχαία ελληνική, ἀψίνθιον (ἄψινθος) (αντιδάνειο)
Ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (55-75% Vol) με πράσινο σμαραγδί χρώμα, το οποίο μετατρέπεται σε λευκό ομιχλώδες όταν αναμιγνύεται με νερό. Είναι απόσταγμα διαφόρων βοτάνων αλλά κυρίως του ARTEMISIA ABSINTHIUM, το οποίο είναι η κύρια πηγή της αμφιλεγόμενης ουσίας θυϊόνη.
Ιστορία
Ο Ιπποκράτης και ο Πυθαγόρας ήταν οι πρώτοι που συνιστούσαν το πικρό αυτό φυτό σαν φάρμακο για πολλές ασθένειες. Ο Γάλλος γιατρός Dr. Pierre Ordinaire, ο οποίος ζούσε στην πόλη Couvet της Ελβετίας, παρασκεύασε το 1792 ένα ελιξίριο από εκχύλισμα του φυτού ARTEMISIA ABSINTHIUM και διαφόρων άλλων βοτάνων, το οποίο καθιερώθηκε ως φάρμακο για κάθε πάθηση. Τότε πήρε και το χαϊδευτικό «Η Πράσινη Νεράιδα» (La Fee Verte).
Ήταν το 1797 όταν ο Henri-Louis Pernod, στον οποίο έφτασε η συνταγή του Dr. Ordinaire, άνοιξε τον πρώτο αποστακτήρα στο Couvet της Ελβετίας. Το 1805 μετακόμισε στο Pontarlier της Γαλλίας ξεκινώντας τη μαζική παραγωγή του πιο γνωστού, πιο αγαπημένου και πιο αμφιλεγόμενου ποτού στην ιστορία.
Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο κατά του πυρετού από τα Γαλλικά στρατεύματα στον πόλεμο της Αλγερίας (1844-1847). Η επιστροφή των στρατευμάτων μαζί με την προτίμησή τους για το Absinthe βοήθησε στη γρήγορη διάδοση και τη μαζική κατανάλωσή του.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το ενεργό συστατικό στο Absinthe είναι νευροτοξικό. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν αναστολέα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος. Το μόριο αυτό ρυθμίζοντας τη διέλευση ιόντων χλωρίου στα νευρικά κύτταρα ελέγχει την ενεργότητά τους. Απενεργοποιημένο από την κατανάλωση Absinthe το γ- αμινοβουτυρικό οξύ χάνει τη ρυθμιστική ικανότητά του και τα νευρικά κύτταρα διεγείρονται ανεξέλεγκτα.
H κατανάλωση του ποτού αυτού μπορεί να ενίσχυσε τις επιληπτικές κρίσεις του Βαν Γκογκ αλλά και τη δημιουργικότητά του. Μπορεί επίσης να είχε επίδραση στην ψυχική κατάσταση η οποία τον ώθησε να κόψει το αφτί του... Πάντως εκείνη τη χρονική περίοδο το Absinthe ήταν της μόδας μεταξύ καλλιτεχνών: ο Τουλούζ Λωτρέκ έπινε Absinthe το οποίο μετέφερε σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μπαστούνι, ενώ ο Ντεγκά απαθανάτισε τον πότη της πράσινης νεράιδας (Absinthe Drinker).
Το 1859 ο Manet ζωγράφισε τον πρώτο μεγάλο πίνακα με θέμα το Absinthe, με τίτλο “Πότης Absinthe”. Δημιουργήθηκε σκάνδαλο στην έκθεση του 1859, και η επιτροπή αρνήθηκε την έκθεση του έργου.
"Μετά το πρώτο ποτήρι, βλέπεις τα πράγματα όπως θα ήθελες να είναι. Μετά το δεύτερο, βλέπεις τα πράγματα όπως δεν είναι. Τέλος, τα βλέπεις όπως πραγματικά είναι, και αυτό είναι το πιο φρικτό πράγμα στον κόσμο"- Oscar Wilde.
Όταν γνωρίστηκαν, ο Paul Verlaine και ο Arthure Rimbaud μασούλαγαν χασίς και μεθούσαν συνειδητά με Absinthe, λαχταρώντας να υπερβούν τα όρια μιας λογικής που είχε αποδείξει ότι δεν χρησίμευε σε τίποτε.
Το αριστούργημα του Ernest Hemingway “Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα ”γράφτηκε υπό την επήρεια της “πράσινης νεράιδας”.Το γεγονός ότι έγινε το αγαπημένο ποτό και η πηγή έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών και διανοουμένων -ΜΠΟΕΜ- της εποχής (Van Gogh, Picasso, Manet, Baudelaire, Emil Zola, Oscar Wilde, Ernest Hemingway, όπως και οι δικοί μας Κώστας Καρυωτάκης και Νίκος Καββαδίας κ.α.) καθιέρωσε το Aabsinthe σαν σύμβολο έμπνευσης, τόλμης και αμφισβήτησης εκτοξεύοντας την κατανάλωσή του στις αρχές του περασμένου αιώνα στα 36 εκατομμύρια γαλόνια το χρόνο, μόνο στη Γαλλία.
Απαγόρευση
Οι περίεργες ιδιότητες / παρενέργειες για τις οποίες κατηγορήθηκε η ουσία Thujone, ήταν η αφορμή για τον ανελέητο πόλεμο εναντίον του Absinthe. Τοξικότητα, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα, εθισμός μετά από μακροχρόνια χρήση, πρόκληση παραισθήσεων και παρανοϊκής συμπεριφοράς ήταν το βασικό κατηγορητήριο. Ας σημειωθεί ότι η θεωρία αυτή στηρίχτηκε κυρίως σε ενδείξεις και εικασίες, αλλά δεν κατάφερε να τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Σύμφωνα με πολλούς μελετητές του φαινομένου Absinthe, η πραγματική αιτία του πολέμου και τελικά της απαγόρευσής του ήταν το γεγονός ότι για σχεδόν 30 χρόνια κατείχε μια εντελώς μονοπωλιακή θέση στην αγορά, εκτοπίζοντας ουσιαστικά οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό καθώς και το κρασί.
Η Αμερική ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την «πράσινη πληγή της Γαλλίας» όπως αποκαλούσαν το Absinthe στις 25 Ιουλίου του 1912. Ακολούθησαν σχεδόν όλες οι χώρες στις οποίες κυκλοφορούσε. Το τελευταίο κάστρο ήταν η Γαλλία όπου απαγορεύτηκε το 1915.
Στη δαιμονοποίηση του Absinthe ήρθε, το 1986, να προστεθεί ένας ακόμη αστικός θρύλος.
Σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη, «κατά το τρίτο σάλπισμα, έπεσε από τον ουρανό άστρο μεγάλο σα λαμπάδα στο 1/3 των ποταμών και στις πηγές των νερών. Το όνομα του άστρου είναι αψιθιά. Το ένα τρίτο των νερών έγινε αψιθιά και πολλοί άνθρωποι πέθαναν από το νερό διότι έγινε πικρό».
Στα ουκρανικά, Τσέρνομπιλ ονομάζεται ένα φυτό παρεμφερές με την αψιθιά, η λατινική ονομασία του οποίου είναι Artemisia vulgaris –ενώ της αψιθιάς Artemisia absinthium.
Λεπτομέρεια που παραλείφθηκε όταν οι New York Times δημοσίευσαν ένα σχετικό άρθρο μετά το πυρηνικό ατύχημα, στο οποίο ένας Ρώσος συγγραφέας, το όνομα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα, φερόταν να λέει πως Τσέρνομπιλ στα ουκρανικά σημαίνει αψιθιά, προσφέροντας έδαφος για τη δημιουργία του μύθου.
Πέρασαν σχεδόν 75 χρόνια όπου η «Πράσινη Νεράιδα» πετούσε παράνομα σε πολλές χώρες, αλλά και νόμιμα σε κάποιες άλλες , κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.
Το 1998 με την οδηγία EEC 88/388 Appendix II, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε τα όρια περιεκτικότητας σε Thujone (10mg / Kg για τα Liqueur και 35mg/Kg για τα Biter spirit) τα οποία καθιστούν το Absinthe νόμιμο.
Αψιθιά (Αρτεμισία, Τραχούρι, Εστραγκόν, Αψέντι)
Αρωματικό φυτό, Artemisia Absinthum γνωστό και ως Γένια του Γέρου ή Απιστία ή αψέντι. Συναντιέται σε ξερά εδάφη και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι μικρό φυτό με όμορφα κίτρινα λουλούδια διατεταγμένα σε στάχυα τα οποία ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές του, τα φύλλα και οι ρίζες.
Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση. Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, ενδεχομένως προς τιμή της Θεάς Αρτέμιδος και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας. Άλλοι λαοί όπως οι Άραβες, οι Αιγύπτιοι, οι Κέλτες την χρησιμοποιούσαν ως ορεξιογόνο.
Κατά τον μεσαίωνα αποδώσανε αρκετές ''μαγικές'' ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα. Πίστευαν ακόμη ότι βάζοντας φύλλα αψιθιάς στα παπούτσια μπορείς να περπατήσεις πολλά χιλιόμετρα.
Η αψιθιά χρησιμοποιείται στην παρασκευή και στον αρωματισμό ποτών και διαφόρων λικέρ, στην αρτοποιία, την ζαχαροπλαστική αλλά και στην φαρμακοποιία, . κατά της παχυσαρκίας και του σακχάρου - κατά της αναιμίας - αντιπυρετικό -ανθελμινθικό - αντισηπτικό - εμμηναγωγό - έχει νευροτονωτική δράση - κατάθλιψη - ένταση.
Είναι γνωστό ότι το αψέντι, κρασί αρωματισμένο με αψιθιά, είναι τοξικό για νευρικό σύστημα όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά.
Προσεκτική πρέπει να είναι και η χρήση του αφεψήματος της αψιθιάς γιατί μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές όπως πονοκεφάλους, σπασμούς, αποβολή εμβρύου, καρδιολογικές διαταραχές μέχρι και θάνατο.
Η χρήση της στην μαγειρική είναι πιο ασφαλής και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται φρέσκια και όχι ξερή. Μπορεί να διατηρηθεί αποξηραμένη σε γυάλινα βαζάκια ή ακόμη σε ένα μπουκάλι ξύδι
cocktails με Absinthe
martini drinks
starry night
• 2 1/2 oz. Chocolate Vodka • 1/2 oz. ABSINTHE• 1/2 oz. simple syrup• Crushed chocolate cookie on rim• Garnish = Chinese Star Anise floating• Glassware = Martini GlassIn an iced filled shaker, add the Vodka, ABSINTHE and simple syrup. Shake thoroughly and strain into the chocolate crumbed rim martini glass. Add the Chinese Star Anise
martini drinks
starry night
• 2 1/2 oz. Chocolate Vodka • 1/2 oz. ABSINTHE• 1/2 oz. simple syrup• Crushed chocolate cookie on rim• Garnish = Chinese Star Anise floating• Glassware = Martini GlassIn an iced filled shaker, add the Vodka, ABSINTHE and simple syrup. Shake thoroughly and strain into the chocolate crumbed rim martini glass. Add the Chinese Star Anise
night cat
• 1 oz. ABSINTHE• 1 oz. simple syrup• 1 oz. orange juice• 1 oz. spring water• Garnish = black licorice lace (cat tail)• Glassware = Martini GlassShake all ingredients with ice in a cocktail shaker and strain into a Martini glass. Add the black Licorice lace. Garnish option = cut a black licorice into a "cats eye"
ABSINTHE martini
• 1.5 oz. ABSINTHE• 2 oz. VodkaShake ingredients with ice in a cocktail shaker and strain into a martini glass.
shooters
absinthe minded
This shooter demonstrates the classic method of drinking Absinthe in a modern, less time consuming way. Line up shot glasses, fill halfway with ABSINTHE, shake water and sugar or simple syrup with ice and strain into each glass.Glassware = Shot glass
witch doctor
• 1 part ABSINTHE• 1 part sugared water• 1 part grenadine• 2-3 dashes of Angostura Bitters• Glassware = shot glassIn a shot glass, start with the ABSINTHE then add ice cold water that has been shaken with sugar or simple syrup, this will change the ABSINTHE - now add the grenadine, it will sink to the bottom to form the lower "layer" - next float the dashes of bitters on top to form the top layer.
tall drinks
ABSINTHE and RED BULL®
• 1 1/2 oz. ABSINTHE• Top with Red Bull®• Glassware = Highball glassPour ABSINTHE over ice into the highball. Add Red Bull® to taste.
the mint muse
• 1 1/2 oz. ABSINTHE• 2 oz. Pineapple juice• Muddled mint leaves and lime wedge• Topped with Sprite or 7-Up• Garnish = mint sprigMuddle 6-8 mint leaves with the lime wedge along with the ABSINTHE. Add ice, the 2 oz. of pineapple juice and shake briefly. Top with Sprite or 7-up and add the mint sprig. This name is a play on "The Green Muse"
Classic Style Absinthe Cocktails
Corpse Reviver #2
• 3/4 oz gin• 3/4 oz lemon juice• 3/4 oz Cointreau• 3/4 oz Lillet Blanc• ABSINTHE rinse
Add all of the ingredients except the ABSINTHE into a mixing glass filled with iceShake and strain into a chilled coupe rinsed with ABSINTHEN garnish
Sazerac
• 2 oz rye• 3 dashes Peychaud’s bitters• 2 dashes Angostura bitters• 1/2 oz simple syrup or 1 sugar cube• 1/4 oz of ABSINTHEFill a rocks glass with ice and set asideAdd a sugar cube and the bitters to a mixing glass and crush the cube with a muddlerAdd the Rye and ice and stir to chill and dissolve the sugar (20 seconds)Dump the ice out of the rocks glass and rinse with ABSINTHE, discard excessPour the contents of the mixing glass into the ABSINTHE rinsed rocks glassTwist a lemon peel over the surface of the drink and rub around the rimDiscard lemon twist
Chrysanthemum
• 2 oz Noilly Prat Dry Vermouth• 1/4 oz Benedictine• 3 Dashes of ABSINTHEAdd all of the ingredients to a mixing glass filled with iceStir and strain into a chilled coupeGarnish with a twist of orange
'75 Cocktail
• 1 teaspoon of Grenadine• 2 Dashes of ABSINTHE• 2 oz Calvados• 1 oz GinAdd all of the ingredients to a mixing glass filled with iceShake and strain into a chilled coupeNo Garnish
Earnest Hemingway's Death In The Afternoon Cocktail
Pour 1 oz of ABSINTHE into a champange coupe or flute"Add iced Champagne until it attains the proper opalescent milkiness."
Absinthe Cocktail
Van Gogh Cocktail
• 2 1/4 oz. gin• 3/4 ounce ABSINTHE• 1/4 oz. black currant syrupShake with ice. Strain into a chilled cocktail glass.
Death Over Canal
• 1 oz. Red Hook Rye• 1/2 oz. ABSINTHE• 2 dashes Don’s szechuan bitters• Brut ChampagneStir rye, absinthe, and bitters over cracked ice. Strain into chilled flute. Top with Champagne. Garnish with orange peel.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ABSINTHE
Van Helsing: Stephen Sommers, 2004
Alfie: Charles Shyer, 2004
EuroTrip: Jeff Schaffer, 2004
Bright Young Things: Stephen Fry, 2003
XXX: Rob Cohen, 2002
Murder by Number: Barbet Schroeder, 2002
Moulin Rouge: Baz Luhrmann, 2001
From Hell: Allen & Albert Hughes, 2001
The Perfect Drug - Nine Inch Nails: Mark Romanek, 1999
Deceiver: Jonas Pate, Joshua Pate, 1998
Wilde: Brian Gilbert, 1997
Bram Stoker's Dracula: Francis Ford Coppola, 1992
Sleepy Hollow: Tim Burton, 1999
Total Eclipse: Agnieszka Holland, 1995
Pretty Baby: Louis Malle, 1978
Δικτυακό μουσείο για το Absinthe
ιστοτόπος αφιερωμένος Absinthe
ιστότοπος με πολλές φωτογραφίες για το Absinthe
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ ιστολόγιο με πολύ καλό post για το Absinthe
"Φτιάξε εύθυμο φαρμάκι για το γλέντι,
με μισή μεζούρα τζιν και λίγο αψέντι"
Δημήτρης Μητροπάνος
Δημήτρης Μητροπάνος
"Αψέντι το φιλί
χαράζει σα γυαλίστα χείλη σου η Ανατολή.
Εικόνες ζωντανέςτου πόθου οι φωνές
όταν με καις
όταν με καις"...
may the force be with you
Copyright © Demetrios the Traveler
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου