28.4.07

Μια διαστημική κηδείαO «Σκότι» του Σταρ Τρεκ ταξιδεύει στο Διάστημα

Associated Press
Ο Τζέις Ντούαν πέθανε το 2005 σε ηλικία 85 ετών
Ούπχαμ, Νέο Μεξικό


Μια μικρή τεφροδόχος με τις στάχτες του ηθοποιού Τζέιμς Ντούαν, γνωστού από το ρόλο του μηχανικού «Σκότι» στο Σταρ Τρεκ εκτοξεύτηκε το Σάββατο από ιδιωτικό διαστημοδρόμιο σε μια σύντομη, υποτροχιακή πτήση.

Η κάψουλα που μετέφερε λίγα γραμμάρια από την τέφρα του Σκότι έφτασε σε ύψος 112 χιλιομέτρων, λίγο πάνω από το επίσημο όριο του Διαστήματος, και στη συνέχεια έπεσε σε απόσταση 50 χλμ από το σημείο εκτόξευσης.

Ο πύραυλος της αμερικανικής εταιρείας UP Aerospace Ιnc. μετέφερε τις στάχτες 200 ακόμα ατόμων, ανάμεσά τους ο αστροναύτης Γκόρντον Κούπερ της αποστολής Apollo 7, καθώς και ένα CD με συλλυπητήρια και ευχές από 100.000 φαν του Σκότι.

Τον πύραυλο SpaceLoft XL πυροδότησαν οι χήρες του Ντούαν και του Κούπερ.

Ήταν η πρώτη επιτυχής εκτόξευση από το Spaceport America, ένα ιδιωτικό διαστημοδρόμιο που κατασκευάζεται στην έρημο του Νέου Μεξικού.

Τις διαστημικές κηδείες οργάνωσε η αμερικανική Celestis, θυγατρική της Space Services, η οποία εκτόξευσε στο Διάστημα το 1997 τις στάχτες του δημιουργού του Σταρ Τρεκ, Τζιν Ρόντενμπερι, έξι χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Τζέιμς Ντούαν πέθανε τον Ιούλιο του 2005 σε ηλικία 85 ετών.

Η εκτόξευση ενός γραμμαρίου στάχτης σε υποτροχιακή πτήση κοστίζει 495 δολάρια, ενώ η εκτόξευση στο εξώτερο Διάστημα, μια υπηρεσία που σχεδιάζει να προσφέρει η Celestis από το 2009, θα τιμάται γύρω στα 12.500 δολάρια.may the force be with you

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: