4.4.07

άντε πάρτε σειρά.... who is next






Μόλις 150 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ποτέ την ευκαιρία να φορέσουν σκάφανδρο και να βγουν στο κενό του Διαστήματος. Μπορείτε να είστε ο επόμενος, αρκεί να διαθέτετε γερά νεύρα και 35 εκατομμύρια δολάρια για το εισιτήριο.
Η ιδιωτική εταιρεία που έχει ήδη στείλει τρεις τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για 20 εκατ. δολάρια ο καθένας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προσφέρει μια ακόμα σπανιότερη περιπέτεια: Μια βόλτα στο εξωτερικό του τροχιακού συγκροτήματος για 15 εκατ. δολάρια επιπλέον.
«Είναι το Ιερό Δισκοπότηρο της διαστημικής πτήσης. Είναι κάτι που ελάχιστοι από τους [Αμερικανούς] αστροναύτες και τους [Ρώσους] κοσμοναύτες έχουν πραγματοποιήσει» δήλωσε ο Ερικ Αντερσον, διευθύνων σύμβουλος της Space Adventures Ltd., με έδρα τη Βιρτζίνια.
Με τις ευλογίες της ρωσικής υπηρεσίας Διαστήματος, η Space Adventures προγραμματίζει τον πρώτο περίπατο αναψυχής για το 2007. Το ταξίδι περιλαμβάνει εκτόξευση με ρωσικό σκάφος Soyuz, οκταήμερη παραμονή στον ISS και διαστημικό περίπατο μιάμισης ώρας. Η εκπαίδευση θα διαρκεί επτά μήνες, ένα μήνα περισσότερο από τη βασική εκπαίδευση των κοσμοναυτών.
Το σχέδιο απαιτεί την έγκριση των 15 διεθνών εταίρων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ωστόσο οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι σχεδόν σίγουροι ότι θα λάβουν το πράσινο φως. Η NASA, που είχε δεχθεί απρόθυμα τους τρεις προηγούμενους τουρίστες, προς το παρόν αρνείται να σχολιάσει.
Όπως επισημαίνουν Αμερικανοί αστροναύτες με εμπειρία στο σπορ, οι διαστημικοί περίπατοι είναι λιγότερο ξένοιαστοι από ό,τι φαίνεται, δεδομένου ότι ένας άπειρος ταξιδιώτης θα μπορούσε να πάθει κρίση πανικού, να αποσυμπιέσει κατά λάθος το σκάφανδρο ή να λυθεί από το ειδικό σχοινί και να χαθεί στο Διάστημα.

may the force be with you

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: