12.10.07

Andre Derain...βαλτε χρωμα στην ζωη σας






με αφορμη ενα ποστ της Λουση για τους Φωβ τα Αγριμια......

Ο Andre Derain (*10.6.1880, +8.9.1954) έγινε διάσημος κυρίως με τους πίνακες της φωβιστικής περιόδου, που διήρκεσε ως το τέλος του 1907, αρχές του 1908. Στην Academie Carriere γνώρισε τον Henri Μatisse, ο οποίος επηρέασε τον πατέρα του πως ο Derain έπρεπε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Το 1905 ο καλλιτέχνης είχε ήδη συμβόλαιο με το διάσημο έμπορο τέχνης Ambroise Vollard και το 1907 με το γνωστό συνάδελφό του Daniel Henry Kahnweiler.
Το 1905 ο ζωγράφος δούλευε με τον Matisse στο λιμάνι Collioure της δυτικής Γαλλίας, όπου πήγαν λόγω του χαμηλού κόστους ζωής.
Η αυθόρμητη και σίγουρη χρήση καθαρών χρωμάτων, η φαρδιά του πινελιά, οι τολμηρές μορφές πινάκων και η επίπεδη διάταξη των αντικειμένων, έκαναν τον Derain σύντομα αρχηγό των φωβιστών. Ενώ ο Matisse επεδίωκε μεγαλύτερη απλότητα και συγκέντρωση, αυτός επέστρεψε, έπειτα από μια κυβιστική φάση επηρεασμένοι από τον Pablo Picasso, σε πιο ρεαλιστική ζωγραφική το 1911/12. Ο Derain πέθανε εξόριστος απο το Παρίσι, στην Γαλλική εξοχή.


may the force be with you

buzz it!

3 σχόλια:

Lorelei Am Rhein είπε...

Τρομερά στην κυριολεξία τα χρώματά του, φοβερή η ματιά του στα πράγματα και στους τόπους!
Λίγο παραγνωρισμένος και σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα, από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους του 20ού αιώνα!
Τρελλαίνομαι για τους φωβιστές!

Antoine είπε...

Γεια σου Δημήτριε!

Φαντάζομαι πως αυτό θα είναι το κύριό σου blog. Η αλήθεια είναι ότι σε διαβάζω πολλές φορές στο blog της Lucy. Πολύ καλό το ιστολόγιό σου όπως και το συγκεκριμένο ποστ σου.

Όσο για τα πνευματικά δικαιώματα που μου είπες να αφαιρέσω, δεν μπορώ να το κάνω, διότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στο blog που είναι προστατευμένα έκτος από τα περί τέχνης.

Γεια!

brexians είπε...

ok men tks